BİR YAZAR: TARKAN SUÇIKAR VE KİTABI: EMİR TİMUR YILDIRIM BAYEZİD
Bu yazımızda bir yazar ve onun “Emir Timur Yıldırım Bayezid” adlı ilk kitabını tanıtmaya çalışacağız.
Yazarımız Tarkan Suçıkar 1975 yılında Bünyan’da doğdu. İlk orta ve lise öğrenimini Keşan’da tamamladı. Anadolu Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü’nden 1997 yılında mezun oldu. 1998 yılında eğitim-öğretim alanında çalışmaya başladı. Öğrencilik yıllarında başladığı Timur tarihi araştırmalarına akademik bir şekilde devam edebilmek için 2013 yılında İstanbul Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Yüksek Lisans programına girdi. Yüksek Lisans’ını 2014 yılında “XV.-XVII. yüzyıl Osmanlı Kaynaklarında Yıldırım Bayezid ve Timur Algısı” isimli teziyle tamamladı. Halen bir öğrenim kurumunda idarecilik görevini sürdüren yazar evli olup Göktürk Tarkan ve Aybüke isimli iki çocuk babasıdır.
Özellikle Osmanlı tarih yazıcılığı, Erken Dönem Osmanlı ve Timurlu tarihine ilgi duyan yazar çeşitli dergi ve internet sitelerinde makale ve yazılar yazmakta, bu konularda konferanslar vermektedir.
Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün “Tarih yazmak, tarih yapmak kadar mühimdir. Yazan yapana sadık kalmazsa değişmeyen hakikat insanlığı şaşırtacak bir mahiyet alır” sözünden hareketle; Osmanlı tarihçilerinin kendilerinden olan Yıldırım Bayezid ile düşman ve öteki konumunda bulunan Timur'a nasıl baktıklarını ortaya koyma amacıyla yola çıkılmış ve bu çerçevede yazılmış bir kitaptır. Acaba Osmanlı kaynaklarında Yıldırım Bayezid ve Timur algısı nasıldır?
Yazar kitabı hazırlarken Osmanlı kaynakları ve değerlendirmeler, Bizans, Timurlu, Batılı, Arap, Anadolu beylikleri ve Ermeni tarihçilerinin yazdıkları ile karşılaştırarak, Osmanlı tarihçilerinin algısını netleştirmeye ve diğer kaynaklarla algı konusundaki benzerlikler ve farklılıkları tespit etmeye çalışmış ve bunda da oldukça başarılı olmuştur.
Emir Timur ve Yıldırım Bayezid, tarihin ve kaderin birbirinden ayrılmayacak şekilde birleştirdiği iki rakip Türk Hükümdarı... Her ikisinin de bilinmeyeni, bilineninden oldukça fazla…
Bir tarafta “Türk’ün başbuğuyuz…” diyen Emir Timur…
Diğer tarafta “Ben dünyaya silah taşımak için doğmuşumdur.” diyen Yıldırım Bayezid…
Sonuçta Türk tarihinin en önemli dönüm noktalarından biri olan Ankara Savaşı’yla Osmanlı’yı Fetret Devrine sürükleyen siyasi gelişmelerin yaşanması ve en önemlisi yüzyıllardır haklarında emin olunamayan bilgilerle dolu kocaman bir Timur ve Yıldırım Bayezid algısı.
Kitaba gelince… “Emir Timur Yıldırım Bayezid” adlı eser Kripto Yayınevi tarafından yayımlanmıştır. Bu kitapta;
> Timur’un bir sıra taş ve bir sıra baştan inşa ettiği duvar nerededir?
> Ömrü boyunca hiç yenilmeyen Timur ordularını durduran tek şey neydi?
> Yıldırım Bayezid içki içer miydi?
> Yıldırım Bayezid kafese kapatıldı mı? İntihar etti mi?
> Timur, Yezid’in mezarını nasıl yok etti?
> Yıldırım Bayezid’in sünnet düğününde Kur’an ayeti nasıl canlandırıldı?
> Timur ve Nasreddin Hoca hiç karşılaştı mı?
> Anadolu’da Timur’u azarlayan şeyh kimdir?
> IV. Murad Yıldırım Bayezid’in sandukasına neden tekme attı?
> Timur’un “Sivas kadıcığı” ve “Çerkes oğlancığı” diye aşağıladığı Türk hükümdarları kimlerdi?
> Hızır (A.S.) Timur ordusunda göründü iddiasının aslı nedir?
> Yıldırım Bayezid’e Ankara Savaşı’ndan önce askerin sunduğu balın sırrı neydi?
> Şehzade Yakub’un idamı ilk kardeş katli midir?
> Yıldırım Bayezid bir eve doldurduğu kadıları neden yaktırmak istedi?
> Yıldırım Bayezid’in Emir Sultan’ı öldürme emri verdiği doğru mudur?
> Yıldırım Bayezid devrinde sarayda Hürrem ve Kösem Sultanlar kadar etkili olan kadın kimdi?
> Timur küpe takar mıydı?
Bunlar ve benzeri birçok sorunun cevabını Osmanlı, Bizans, Timurlu, Arap, Ermeni ve Batı kaynaklarının taranmasıyla hazırlanan bu çalışmada bulacaksınız. Dönemin kaynaklarını ve müelliflerini tanıyacak, olayları nasıl ve ne şekilde algıladıkları göreceksiniz. Yıldırım Bayezid ve Timur hakkında esas kaynakların neyi, nasıl ve neden söylediklerine şahit olacaksınız.
Herkesin, ama tarihe meraklı olanların bir solukta okuyacakları bir kitap… Eline, kalemine sağlık Tarkan bey, umarız ve bekleriz ki ikinci, üçüncü … kitaplarınızı da okuruz…
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.