DÜNYADAKİ KANAL VE GELİRLERİ
Bizim istemediklerin karşı çıktığı; kanal İstanbul projesi, yaklaşık dünyanın çeşitli yerlerinde 50’ye yakın, kanal var suni olarak açılan….
Bu kanallar balık tutmak için kahve içmek için açılmış kanallar değil…DÜNYA…ticaretinde son derece, mühim taşıma kanalları…
Yapay kanal olsa da, dünyanın çeşitli yerlerinde turistik, olarak da kullanılıp hatırı sayılır turizm gelirleri elde eden ülkeler var…
Ticari ihtiyaç olarak ve çok tasarruf sağlamış ve bulundukları ülkelere hatırı sayılır gelirde getiriyor, çünkü yüzyıllar önce ihtiyaç duyulmuş, doğal kanallardan esinlenerek suni kanallar açılmış, günümüz dünyasında, deniz ticaretinde çok önemli bir yere sahip kanallar ve boğazlar…
Ticari gelirinden iyede, boğaz ve kanala sahip olan ülkelere sadece ticari kazanç değil ayrı zamanda, stratejik önem kazandırıyor…
Bakın sonradan yapılmış, ama dünyada para basan ve herkesin bildiği iki kanal, Süveyş ve Panama, kanalları, çok önemli konumlara hâkim …
Daha geçenlerde Süveyş’te meydana gelen kazada dünya ticareti Direk olarak etkilendi, günlük ticari zararlar milyar dolarlarla bahsediliyor…
Dünyanın çeşitli yerlerinde, “Britannica Encyclopaedia’nın” kaynaklarına göre 48 adet kanal var…
Şimdi kanal” İstanbul’a “karşı çıkan az muhteremlerin? Dikkatini çekmek isterim, gerçi bunlar her şeye karşılarda özellikle, kanal “İstanbul’a “dikkatle incelemelerini temenni ederim…
Mesela; pasifik okyanusuna, geçmek isteyen Atlas okyanusundaki tüm ticari ve askeri gemiler yaklaşık 80 km, olan bu Panama kanalında geçmek zorunda…
Bu kanalı 1908 yıllarının sonunda 1909 yıllarının başında ABD, inşaat çalışmalarına başladı…
Oldukça zor şartlar altında o zamanın teknolojisinde, üstelik binlerce işçi ölümü gerçekleşmesine rağmen…
Zamanın en büyük projeleri, yaklaşık 350 milyon dolara, yakın bir maliyet, günümüz rakamıyla bu rakamı milyar dolar olarak düşünebilirsiniz…
Yaklaşık 1999 yılı ortalarında, kanal yönetimi ABD’den Panama yönetimine geçti…
Yıllık 15 bine yakın yük gemisi, tanker gemisi, yolcu gemisi, dünya deniz ticareti ve geçişinin, %6,2, sine denk geliyor 10 – veya 11 Saatte yaklaşık 80 km’lik kanaldan geçiyor…
Panama idaresi, yaklaşık yıllık 2 milyar dolara yakın gelir elde ediyor…
Ve bu gelirini artırmak için! 2007 yılından 2016 yılları arasında yaklaşık 5,5 milyar dolar harcayarak 50 metre genişlik, 300 metre uzunlukta genişletti, tabi gelirde yaklaşık üç katına çıktı….
Osmanlının asırlar öncesinden, inşa ettiği Süveyş kanalını mısır genişletti, çünkü bacasız fabrika…
İnşasında, binlerce işçi ölmesine rağmen, dünyaya hâkim olmanın yollarından birinin de denizlere hâkim olma politikasını çok iyi bilen Osmanlı, bugünkü kanal İstanbul projesini o yıllar da dile getirmiştir.
Akıllara zarar, dünya istemiyor? Türkiye’nin kanal İstanbul’un açılmasını!..
Bizim muhalefette istemiyor? İnsan düşünmeden edemiyor dünyada endüstride, kalkınan ülkelerin, en büyük şansı sanırım bizdeki gibi doğru yanlış, eksik tamam demeden, yapılan her yatırıma karşı çıkan bir muhalefetleri yoktu…
Sanırım bu onların en büyük şanslarıdır….
Ve gelelim Süveyş kanalı mısıra; dünya deniz coğrafyasında çok önemli bir jeopolitik konuma sahip! Akdeniz’i, kızıl denizi, Hint okyanusunu bağlayan, Sina Yarımadası’nın batısındaki
1859’yılının nisan ayında başlayan, 1869 yılının,17 kasım da hizmete açılan, Süveyş kanalının inşaatında, yaklaşık 1 milyon işçi çalıştığı kaydı var…
193 km uzunluğu olan kısmen 300 kısmen 400’e yakın genişliğinde, 1869 yılında hizmete giren bu çok önemli kanal deniz taşımacılığı Afrika yarımadasını dolaşmadan, Asya, Avrupa'yı denizde birleştirdi…
Süveyş kanalı, yaklaşık mısır ekonomisine yılda 10 milyar dolar gelir getirerek mısırın üçüncü gelir getireni….
Mısır hükümeti kanalı 2023 yılına kadar genişleterek,14 milyar dolara çıkarmayı hesaplıyorlar…
Almanya kiel kanalı; yaklaşık 100 km uzunluğunda, Baltık ve kuzey denizini bağlar! Önceleri Danimarka’yı dolaşan özellikle savaş gemileri 103 metre genişliğinde,11 metre derinliğinde, 1895 yılında kullanıma açılmış…1.dünya savaşında sonra uluslararası Statü kazandı ama idaresi Almanlarda….
Yunanistan; korink kanalı, ege ve Adriyatik denizini bağlar,6.5 km uzunluğunda 8 m derinliği 21 metre genişliği, 400 km bir kısaltma oldu 12 yıl inşaatı sürdü…
Üstelik fonksiyon olarak ta çok güzel görseller oluşturarak, müthiş bir turizm geliri sağlamakta…
Yaşadığımız gezegende, doğal kanallarda var, zaten bu kanallar ilham olmuştur insan oğluna …
Üstelik bu korint kanalı, dünyada zalim olarak adlandırılan, periandros’un projesi, M.Ö.7.yüzyılda hem de…
Ve dünyada, çeşitli ülkelerinde o'kadar kanal var ki, Rusya da hatta Rusya İran'la uzunluğu 500 km olan kanal projesi var…
İsrail Süveyş kanalına rakip olarak 300 km, kanal inşaatına çoktan başladı …
Gittiğiniz ülkelerde! barlardan meyhanelerden de güzel yerler var birazda oraları gezin …birazda …. Bu ülkeler nasıl kalkınmış neler yapmış diye merak edin…oka dar gülünçsünüz ki erkekliğe bile zararı var dediniz…
Allah aşkına, “barajlara karşı çıktınız”, bir gün suyunuz kesil se sokağa çıkarsınız, “yollara karşı çıkarsınız”, ülkede tüm demir yolları yenilendi, Allahtan görmediniz ona da karşı çıkardınız.
Konya’ya hızlı tren açılışı yapıldıktan üç ay sonra, sayın Kılıçdaroğlu Konya ya gitti, biz iktidar olursak Konya ya hızlı tren getireceğiz dedi…
İngiliz damat, kendi memleketi Sivas'ta sivasın hızlı trene ihtiyacı yok dedi….
Hastaneye karşı, havaalanına karşı tünellere karşı? güzel de sade “heykel “yapmak ülkeye yetmiyor, bir heykeltıraş kazanıyor, onunda parasını vermiyorsunuz adamlar genel merkezinin önüne de eylem yapıyor ...birde … belediye başkanlarımız …
Çok mu zor milli olmak” Allah aşkına “sizler “Atatürk’le “övünmekten vazgeçin gayrı, muhafazakârlarda Osmanlıyla övünmekten vaz geçsin… bu gemi su alırsa hepimiz boğuluruz kendimize gelelim….
SELAM VE DUA İLE
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.