Muharrem Günay SIDDIKOĞLU

Muharrem Günay SIDDIKOĞLU

ZENGİNLİĞİN ÖLÇÜSÜ NİSAP

Herhangi malî bir ibadetin borç olması için öngörülen zenginlik ölçüsü Nisap kelimesi ile ifade edilmektedir.

Kurban nisabı, kişinin temel ihtiyaçları olan oturacak evi, evinin yeter derecede eşyası, binek için olan hayvanı (taşıtı), kendisinin ve bakmakla yükümlü olduğu kimselerin bir yıllık nafakalarından ve borcundan fazla 80,18 gr. Altın veya bunun kıymeti para ve eşyaya malik olan kimse kurban kesecek kadar zengin demektir. Bu kimseye yılda bir defa kurban günlerinde kurban kesmek vacip olur.

Bu ölçü aynı zamanda zekât için de geçerlidir. Ancak zekât nisabında malının artıcı olması ve üzerinden bir yıl geçmiş bulunması şarttır. Kurban nisabında bunlar aranmaz. Kurban kesme günlerinde zengin olan kimseye kurban kesmek vacip olur.

Kurban Kesmek Hayvan Katliamımıdır?

Hayvan sever olduklarını iddia eden bazı insanlar ve dernekler, insanların et ihtiyacını karşılamak için dünyanın her yerinde günlük olarak kesilen milyonlarca hayvanı görmezden gelerek, Kurban bayramının yaklaştığı günlerde ibadet amacıyla kurban kesen Müslümanları kendi akıllarınca barbarlıkla suçlamaktadırlar. Dünyamızda her gün kesilen milyonlarca eti yenen hayvanlardan sadece mali durumu iyi olanlar yararlanmaktadırlar. Kurbanda ise durum böyle değildir. Kurban ibadetinin bir de sosyal yönü vardır ki kurban, zekât gibi mal ile yapılan bir ibadet şeklidir ve etinden sadece kurban kesenler değil yoksullar da yararlanmaktadır. Hatta kurban kesmenin asıl amaçlarından birisi de et yeme imkânı olmayan fakirleri etle buluşturmaktır. Ayrıca İslâm ülkelerinde Müslümanların kurban bayramında kurban kesmelerinden dolayı normal kesim sayıları kurban ve kurbanı izleyen günlerde otomatik olarak azalır. Kendi zevkleri ve ihtiyaçları için hayvan kesenlerin ve kesilmesine ses çıkarmayanların yılda bir defa yapılan Kurban ibadetine karşı çıkmaları samimiyetsizliktir. Aynı zamanda hem din düşmanlığı hem de yoksul düşmanlığıdır.

Kurbanın Bedelini Yoksullara Vermekle Kurban Kesilmiş Olur mu?

Bazı kimseler hemen her yıl kurban bayramında bu soruyu sorarlar. Hayvanı kesmeden canlı olarak veya bedelini yoksullara vermekle kurban kesilmiş olur mu? Kurbanın rüknü, kurban edilmesi caiz olan hayvanlardan birini kesmek olduğundan, hayvanı kesmeden canlı olarak veya bedelini yoksula vermekle kurban ibadeti yerine getirilmiş olmaz, bu ancak sadaka olur.

Ortaklaşa kesilecek hayvanı kesecek olan Müslümanların tamamının nafile de olsa kurban niyeti ile kurbanı kesmeleri gerekir. İçlerinden birisinin veya bir hissenin etlik niyeti ile kesilmesi kurbanın tamamını fâsit eder/bozar.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Muharrem Günay SIDDIKOĞLU Arşivi
SON YAZILAR