Tuncay GÜLÇİN

Tuncay GÜLÇİN

TÜRK DEVLETLERİ ZİRVESİNİN ÇİN’E KATKISI VE TÜRK DEVLETLERİNİN BEKLENTİSİ..

Çin, G7 zirvesi gerçekleşirken bir hamle yaparak 5 Türk devletini ülkesine davet ederek bir zirve gerçekleştirdi.

Şi, bu hamle ile Orta Asya’da oluşan güç boşluğunu doldurmayı mı planlıyor?

Rusya, Çin Halk Cumhuriyeti’nin bu hamlelerine neden sesiz kalıyor?

Amerika Birleşik Devletleri ve batı, Çin’in bölge üzerine oluşturduğu politikalar karşısında ne gibi adımlar atacak?

  Çin, endüstriyel büyüklüğünü tamamlayarak   bölgesel güç boşluğunu doldurmaya yönelik adımlarını alenen atmaya başladı. Şu sıralar Batı ve ABD ile olan ticaret savaşına rağmen, Şi bölge üzerine açılımlar yapmayı sürdürüyor. G7 zirvesinden de, ticaret savaşlarını yumuşatıcı açıklamaların gelmesi bize gösteriyor ki bütünüyle  Çin’i kaybetmeyi ve tam olarak her alanda düşmanlık etmeyi göze alamıyorlar. Başta Amerika Birleşik Devletleri olmak ve Batılı müttefiklerinin, geri adım atması Şi yönetimindeki Çin komünist devletinin daha kararlı adımlar atmasını sağladı…

  Peki zirvede neler konuşuldu, prensipte anlaşılan konular nedir?

Xi jimping; Orta Asya ülkelerine ticari hacimlerini zirveye taşıma konusunda telkinlerde bulunurken, Orta Asya ülkelerine doğrudan ve dolaylı olarak 3.8 milyar dolarlık yardım sağlayacak. Turizmi ve gıda güvenliğini sağlayacak yeni bir tren yolu hizmeti çalışmasını başlatma isteğini de dile getirmiştir.

Türk devletlerinin savunma sanayisine destek vermeyi ve bunun karşılığında enerji ve gıda güvenliğini garanti altına almayı planlaya Pekin yönetimi, gelinen bu noktada bölgenin güçlü işbirliği kurması gerektiğini düşünüyor.

  Normal şartlarda bakılınca Rusya’nın bu girişimlere karşı çıkması gerekirken sesiz kaldığını görüyoruz. Aslında Rusya, bölgenin silahlı gücünü temin ederken Çin ise bölgeye finansal güç olarak dahil oluyor. Rusya, Çin’i ABD ve Batılı müttefiklerine karşı yanında görmek istediği için bu tür girişimlere bir nebze sesiz kalmayı tercih ediyor. Rusya’nın Ukrayna savaşına aktardığı enerjiyi bölmek istememesi gayet doğaldır ama Çin gereğinden fazla yakınlaştığı bölge ülkeleri ile stratejik birlikteliğe doğru gidiyor. Zannediyorum ki Rusya bu durama karşı sesizliğini ilerleyen günlerde bozacaktır.

  Çin bir taraftan Orta Asya bölgesinde enerji ve gıda güvenliğini sağlamaya çalışırken, diğer taraftan da teknolojik hamlelerini peş peşe hayata geçiriyor. Son olarak kendi yolcu uçağını tasarlayan Çin, Boeıng 737 ye alternatif olarak düşünülen dar gövdeli uçağını tanıttı. Bunun yanı sıra yapay zeka ve akıllı telefonlarda kullanılan çipler için ABD ile bir savaş halinde, son olarak ABD’li çip üretim şirketi olan Micron’un ürettiği çiplerin ithalatını yasaklamış durumda. Çin düşük kalite çip üretiyor bu durumda gerekli kaliteyi yakalamak için sanırım hak iddia ettiği Tayland üzerinde ulaşmayı düşünüyor..

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Tuncay GÜLÇİN Arşivi
SON YAZILAR